Pelko lapsen menettämisestä

Eräässä facebook-ryhmässä iski silmään erään äidin kirjoitus.

”Pelkääkö kukaan muu jatkuvasti oman lapsen kuolemaa? Lähinnä että sairastuu syöpään tai muuhun sairauteen johon voi kuolla? Siis ilman mitään järkevää syytä, pelottaa vaan että niin tapahtuu ja lapsi kuolee. Vai oonko vaan ylisuojeleva/hullu… ”

Hetkessä kommenttikenttä täyttyi äideistä ja iseistä, joilla oli jatkuvasti samoja tunteita.

Niin on minullakin.

Sänky

Itse ajattelen, että kun lapsen saa, niin kaiken sen ilon, rakkauden ja onnellisuuden lisäksi se tuo mukanaan jatkuvan huolen. Lapsen menettämisen pelko on läsnä koko loppuelämän ajan. 

Ihminen tulee haavoittuvaksi saatuaan lapsen.

Kun lapsi on syntynyt, vanhemmat heräävät keskellä yötä tarkistamaan hengittääkö lapsi varmasti. Kun lapsi alkaa liikkumaan ja konttaamaan, vanhemmat näkevät jokaisen esineen mahdollisena tukehtumisvälineenä. Lapsen aloittaessa koulun vanhempia pelottavat koulumatkan tienylitys ja puskissa vaanivat pedofiilit. Vaikka lapsi on kasvanut aikuiseksi, vanhempien pelot ja huolet seuraavat mukana.

pelko lapsen menettämisestä
Mä koen, että nuo ajatukset ovat todella luonnollisia ja on hyvä, että niiden ajattelun pystyy tiedostamaan. Niiden ei kuitenkaan pidä antaa rajoittaa elämää millään tavalla. Vaikka vanhemmat ovatkin välillä yli-ihmisiä, aivan kaikkea hekään eivät voi kontrolloida. Siksi asioiden etukäteen pelkääminen on tyhmää. Täysin luonnollista, mutta silti tyhmää.

Jos tuntuu, että nuo pelot rajoittavat elämääsi, niin puhu asiasta jollekin. Mutta älä huoli. Sua ei vaivaa mikään, etkä sä ole hullu.

Sä olet Äiti / Isi. Sä rakastat lastasi. Siitä se johtuu. 🙂

Kuva: Emma Stenlund

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s